Uusikuu Neitsyessä 15.9. – kestävää kehitystä

Jälleen perjantaina aamuyöllä aloitamme uuden kuunkierron kun aurinko ja kuu kohtaavat toisensa Neitsyen merkissä. Neitsyen teemat kuten järkevä hyötyajattelu, maanläheinen yksityiskohtien analyysi, terveysasiat sekä palvelunhalu korostuvat uudenkuun kartalla entisestään Merkuriuksen pysähtyessä etenemään Neitsyen merkissä samana päivänä. Kolmen viikon perääntymisjaksonsa aikana Merkurius on tuonut eteemme uudelleen arvioitavaksi yllämainittuja Neitsyen teemoja, ja mikäli olemme ottaneet kiertotiet ja yllättävät muutokset oppimisen kannalta, tarjoaa uusikuu nyt hyvän mahdollisuuden tehdä korjauksia omaan ympäristöön ja aloittaa uusien toimintatapojen harjoittelu.

Uudenkuun jännitteinen oppositio Kaloissa kulkevaan Neptunukseen sekä harmoninen kolmioaspekti Härän merkissä kulkevaan Uranukseen korostaa rajojen merkitystä. Silmiini osui Helsingin Sanomissa otsikko psykologin kannanotosta suomalaiseen työelämään. ”Suomalaisessa työelämässä vallitsee vääristynyt mielikuva, joka saa monet uupumaan – Töitä voi tehdä vähemmän kuormittavalla tavalla”. Ikävä kyllä en päässyt lukemaan pelkästään tilaajille avointa juttua, mutta otsikko on täydellinen kuvaus uudenkuun kartasta! (Nyt seuraa siis omaa tulkintaani ja pohdintaani, joka ei liity suoraan artikkeliin tai siinä esitettyihin näkemyksiin – en ole lukenut niitä.) Kun Neptunus, joka kotonaan Kaloissa heikentää sekä kykyämme kontrolloida, rajata tai arvioida järkevästi maailman informaatiotulvia ja kaikenlaisia mielikuvia, yhdistyy Neitsyen loputtomaan palvelunhaluun ja itsekriittisyyteen, olemme nopeasti polttamassa itseämme loppuun osaamatta levätä. Yksi ihmisen perustarpeista on olla hyödyksi yhteisölleen, merkityksellinen työnsä kautta, mikä yhdistettynä kulttuuriamme syvältä ohjailevaan sankaritarinaan itsensä uhranneesta pyhimyksestä on suora resepti joukkouupumukselle.

”Töitä voi tehdä vähemmän kuormittavalla tavalla”. Mitä se voisi tarkoittaa? Uranus Härässä on jo 2018 lähtien herätellyt meitä tämän pohtimiseen, sekä Maapallon että oman kehomme kuormitusta ajatellen. Uranuksen kolmio uudellekuulle saattaa tuoda ahaa!-elämyksiä (tai ulkoisia tilanteita sellaisia herättämään) asian tiimoilta. Missä rajani menevät? Miten määrittelen itselleni rajoja, jotka tukevat sekä omaa hyvinvointiani että yhteisölle tuottamaani hyötyä? Uskallanko ja osaanko ilmaista omat rajani selkeästi? Venuksen perääntymisjakso Leijonassa oli omiaan omanarvontunteemme vahvistamiselle, ja nyt Merkurius on perääntyessään ottanut suurennuslasin alle kykymme toimia tuosta omanarvontunteesta käsin hyötyä tuottaen, ilmaista omanarvontunnetta nöyrällä tavalla. Mitä on kestävä kehitys? Minulle henkilökohtaisesti, ja maailmassa laajemmin?

Kun ajattelen yllämainittua otsikkoa, mieleeni tulee kunnioittaa lehmää, tuota ihmeellistä eläintä, joka ei pidä paljon melua itsestään. Lehmä tekee työtä (eli märehtii) lähes jatkuvasti. Lehmän ruoansulatus on evoluution huippukärkeä, ja tuon suuren laiduntajan ja ruoansulatustyönsä merkitys on oleellinen luonnon monimuotoisuudelle. Lehmä tekee jatkuvasti äärettömän merkityksellistä työtä, ja on silti levollinen. (Tai näin olisi kulttuurissa, jossa jokainen olento pääsisi luontaisesti toteuttamaan tehtäväänsä omalle paikalleen. Irvokas nykykulttuurimme tekee rakentamissaan olosuhteissa lehmästäkin viattoman ympäristörikollisen, joka ylilaiduntamisella tuottaa valtavia määriä metaania ilmakehään, syöden poltettujen sademetsien tilalla kasvatettua rehua.) Merkuriuksen perääntymisen teemoissa luin edelleen vanhoja muistikirjoja, joissa silmääni osui oivallus, joka ehkä lehmänkin kohdalla pitää paikkansa: todellinen palvelu ei ole uhrautumista, se on antautumista. Mitä eroa näillä kahdella on, ja mitä se voisi tarkoittaa sinulle? Miten se voisi auttaa vetämään parempia rajoja, jotka tukevat sekä omaa hyvinvointiasi että hyötyarvoasi yhteisölle?

Hedelmällisiä tapoja linjautua uudenkuun energiaan:

  • Anna ja ota vastaan apua, molempia
  • Ilmaise selkeästi omia tarpeitasi, ja toimi itse niitä kunnioittaen
  • Aloita uusi, sinun sekä maapallon hyvinvointia tukeva tapa: ehkä siirryt kasvipohjaisempaan ruokavalioon? Ehkä aloitat säännöllisen liikuntaharrastuksen? Ehkä lisäät ulkona liikkumista, luontoon tutustumista? Osallistut talkoisiin?
  • Mieti, mitä kestävä elämäntapa voisi sinun kohdallasi tarkoittaa? Voitko tehdä jotain muutoksia arkeesi?
  • Anna itsellesi myös lupa nauttia ja levätä, ja muista itsemyötätunto suhteessa muutosten tekemiseen
  • Tunnusta luonnon pyhyys – ota käsiin kasa multaa, pudonneita lehtiä, seuraa syksyn viimeisiä kimalaisia – muistuta itsellesi, että olemme täällä yhdessä ja kaikkien teot merkitsevät, mutta kenenkään ei tarvitse yksin tehdä kaikkea

Muistuttakoon haava kämmenessä

että kaikki me olemme pieniä

jokainen tarvitsee apua ja jokainen haluaa sitä antaa

huolenpito kuuluu kaikille

Kiitos

Yksi vastaus artikkeliiin “Uusikuu Neitsyessä 15.9. – kestävää kehitystä

Jätä kommentti